Etalage benen

Wat zijn etalage benen.

Etalagebenen is de volksterm voor symptomatisch perifeer arterieel vaatlijden, ofwel claudicatio intermittens. Hierbij voeren de slagaders in uw benen te weinig zuurstof aan voor de spieren die u gebruikt bij het lopen. Dit komt omdat deze slagaderen vernauwd zijn. Een vernauwing ontstaat door slagaderverkalking.

De term etalagebenen is bedacht omdat patiënten zich een houding willen geven als zij noodgedwongen moeten rusten. Zij kijken dan bijvoorbeeld in de etalage van een winkel.

Wat zijn de oorzaken van etalage benen?

Wat is de oorzaak?

Risicofactoren voor vernauwingen in de (been)slagaders zijn:

  • roken
  • hoge bloeddruk
  • diabetes mellitus (suikerziekte)
  • een verhoogd cholesterolgehalte in het bloed
  • overgewicht
  • weinig lichaamsbeweging

Ook erfelijke aanleg en leeftijd spelen een rol. De behandeling bij etalage benen door een gecertificeerd Fysiotherapeut.

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat looptraining op de lange termijn tot een beter resultaat leidt dan dotteren. Uiteraard zal er gedurende de training de risico verhogende factoren worden besproken en worden aangepakt. Ook kracht- stabiliteit- en coördinatietraining zijn onderdeel van de behandeling. Deze behandeling zal worden uitgevoerd door een gecertificeerde fysiotherapeut.

Fysio WFO is aangesloten bij het landelijk netwerk van claudicatiotherapeuten (etalagebeen-therapeuten). Ook zijn zij aangesloten bij het Claudicatio-netwerk West-Friesland. Dit betekent dat zij gespecialiseerd zijn in de behandeling van ‘etalagebenen’.

www.claudicationet.nl