Sport fysiotherapie

De sportfysiotherapeut speelt een belangrijke rol bij preventie, voorlichting en advies voor iedereen die wil gaan sporten. Hij begeleidt en adviseert ook ervaren sporters die hun sport op hoog niveau willen beoefenen. In zijn praktijk ziet de sportfysiotherapeut ook ouderen en kinderen bij wie sport onderdeel is van de therapie. De meeste klachten waarmee mensen naar de sportfysiotherapeut gaan, zijn blessures aan de knie, enkel en schouder. De therapie richt zich niet alleen op het herstel van deze gewrichten, maar kan ook bedoeld zijn om juist die lichaamsdelen te trainen die nog wel belastbaar zijn.

Een sport fysiotherapeutische behandeling kenmerkt zich door een actieve en dynamische aanpak van de klachten. De algemene behandel- en revalidatiedoelen bij de sportfysiotherapeut zijn:

– Bescherming van de geblesseerde structuren om genezing te stimuleren en de vroege ontstekingsfase te controleren;
– Herstel van flexibiliteit, kracht, coördinatie en conditie. Daarnaast veelal controle van de dagelijkse activiteiten bijvoorbeeld met hulp van tape of tijdelijke brace;
– Veilig terugkeren naar uw sport en dagelijkse activiteit (vaak door specifieke testen).

Geregistreerde sportfysiotherapeuten zijn altijd lid van de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie in de Sportgezondheidszorg (NVFS). Leden van de NVFS hebben na de opleiding fysiotherapie de specialisatie sportfysiotherapie doorlopen en zijn verplicht deel te nemen aan intensief vervolgonderwijs. Dit vervolgonderwijs zorgt ervoor dat de sportfysiotherapeut kennis heeft van:

– Laatste stand van zaken vanuit de medische en fysiotherapiewetenschap;
– Nieuwste behandelingen sportfysiotherapie en revalidatie;
– Toonaangevende inzichten in fysieke trainingen en begeleiding;
– Recente ontwikkelingen in onderzoekstechnieken;
– Ethische beginselen;
– Gedragscode.

Bij Fysio-WFO is Lenneke van der Lans geregistreerd Master Sportfysiotherapeut en Thom de Boer is in opleiding tot Master Sportfysiotherapeut. Fysio-WFO werkt samen met verschillende sportverenigingen uit Wervershoof. Op deze manier kunnen de geblesseerde sporters vaak binnen 3 werkdagen gezien en behandeld worden om weer snel terug te keren op het sportveld.