Manuele therapie – Fysio-WFO – Wervershoof
Header afbeelding

Fysio-WFO

Welkom bij Fysio-WFO.

Gastvrijheid, zorg met een glimlacht en een goede sfeer staan centraal. Met een team van 6 fysiotherapeuten en 3 FysioSporttrainers kunnen we dankzij verschillende specialisaties aan ieders hulpvraag voldoen.

Manuele therapie

Wanneer naar een manueel therapeut?

Als je een gewricht slecht kunt bewegen, of daar pijn bij hebt, kan manuele therapie uitkomst bieden. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct na de behandeling merkbaar; gewrichten functioneren beter en bewegen gaat gemakkelijker.

Voorbeelden van klachten

  • hoofd- en nekpijn in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom;
  • nek- en schouderklachten, al dan niet met uitstraling naar de armen
  • lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen
  • hoge rugklachten in combinatie met rib- en borstpijn
  • duizeligheid bij het bewegen van de nek
  • kaakklachten, al dan niet in combinatie met nekklachten
  • heupklachten

Als je je herkent in één van deze klachten kun je zonder verwijzing een screening laten doen. Tijdens een vervolgonderzoek zal blijken of en hoe jouw specifieke klacht verholpen kan worden. Direct na de eerste afspraak heb je dus duidelijkheid over de verdere behandeling.

Naar de manueel therapeut

Bewegingsvrijheid. Daarvoor ga je naar de manueel therapeut. Want als je bewegingsvrijheid verminderd is, kan manuele therapie de oplossing bieden. Doordat de manueel therapeut je complete lichaam beoordeelt in plaats van slechts één onderdeel, kan hij een heldere analyse maken van wat er mankeert. Een manueel therapeut is een gespecialiseerd fysiotherapeut die na zijn opleiding voor fysiotherapie een aanvullende opleiding voor manuele therapie heeft gevolgd. De manueel therapeut heeft zich gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van patiënten met pijn- en/of bewegingsklachten en in het bijzonder klachten van de wervelkolom. U kunt met, maar ook zonder een verwijzing van uw arts een afspraak maken bij uw manueel therapeut. Wist u dat mensen die zich direct na het ontstaan van een klacht melden bij de manueel therapeut, minder lang en minder hevige klachten hebben? Blijf niet te lang met klachten rondlopen! Als de klachten niet verminderen of overgaan, neem dan contact op met uw manueel therapeut.

Hieronder leest u hoe de manueel therapeut te werk gaat.

Screening:

Soms is het beter om u door een arts te laten behandelen. De manueel therapeut kijkt daarom tijdens de screening of er misschien een andere of ernstigere oorzaak kan zijn voor uw klachten. In dat geval adviseert hij u contact op te nemen met uw huisarts of andere zorgverlener.

Intake en onderzoek:

Tijdens de eerste afspraak vraagt de manueel therapeut naar uw klachten, worden testen gedaan hoe de bewegingen verlopen en wat u daarbij voelt.

Zo kan de manueel therapeut beslissen of manuele therapie kan helpen bij uw klachten. Is dat het geval, dan bespreekt de manueel therapeut met u de aanpak voor de verdere behandeling en wat u kunt verwachten in aantal behandelingen en de duur waarbinnen uw klachten minder moeten worden. Zo hebt u meteen na de eerste afspraak duidelijkheid over het vervolg.

Behandeling:

Mensen die bij een manueel therapeut zijn geweest, voelen vaak direct een verandering: de pijn is minder en/of u beweegt beter. Dit komt omdat de manueel therapeut specifieke technieken toepast om de gewrichten beter te laten functioneren en om uw houding en bewegingen te verbeteren. Bijvoorbeeld door mobilisatie of manipulatie en met oefeningen om uw houding, kracht, stabiliteit of coördinatie te trainen.

De manueel therapeut kijkt altijd goed wat het beste bij u past. Voor een aantal handelingen vraagt hij uw toestemming. Soms vraagt hij u om een handtekening te zetten zodat hij zeker weet dat u het ermee eens bent.

Beroepsvereniging NVMT

Ruim 2.000 manueel therapeuten zijn aangesloten bij de NVMT. de Nederlandse Vereniging voor Manuele Therapie.

De NVMT is de erkende beroepsinhoudelijke vereniging voor manueel therapeuten van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF).

Leden van de NVMT vallen daarmee ook onder de klachtenregeling en het tuchtrecht van het KNGF.

De beroepsvereniging NVMT stelt hoge eisen aan het vakmanschap en de kunde van haar leden, bijvoorbeeld via bij- en nascholing. Ga dus bij voorkeur naar een geregistreerd manueel therapeut.

Kijk voor meer informatie over de NVMT en haar leden op: www.nvmt.nl

Verzekerd voor manuele therapie?

Manuele therapie zit voor personen tot 18 jaar in het basispakket van de zorgverzekering. Boven de 18 jaar is een aanvullende verzekering nodig om in aanmerking te komen voor een vergoeding.

Informeer hiernaar bij uw zorgverzekeraar.

Meer weten over manuele therapie?

Kijk op www.demanueeltherapeut.net.

Daar leest u meer over manuele therapie en over de behandeling van veel voorkomende aandoeningen. Ook ziet u welke manueel therapeut bij u in de buurt werkt.